L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha anomenat la seva sala de Proteòmica com a “Sala Bosch Aymerich”, en agraïment i reconeixement a la Fundació Bosch Aymerich (FBA) pel seu suport a la recerca de noves dianes terapèutiques contra el càncer. La Fundació Bosch Aymerich ha estat fonamental per la recerca del grup de Replicació Cromosòmica de l'IDIBGI, liderada pel Dr. Jordi Frigola: “la Fundació Bosch i Aymerich ha jugat un paper clau en el nostre projecte, amb el qual busquem i desenvolupem noves maneres d’inhibir la progressió tumoral, amb la principal finalitat de reduir la toxicitat dels tractaments actuals.”, remarca el Dr. Frigola.
El projecte del grup de Replicació Cromosòmica té l’objectiu de desenvolupar nous inhibidors específics i selectius de les primeres etapes de la replicació de l'ADN. Es tracta d’un pas que es produeix abans que la cèl·lula es divideixi, i per tant, aturar-lo evitaria la proliferació tumoral.
Aquest enfocament és innovador per partida doble, ja que es centra en els primers passos de la síntesi de l'ADN i ho fa de manera específica i selectiva, a diferència dels tractaments actuals de radioteràpia i quimioteràpia clàssica. En última instància, aquests nous inhibidors permetran reduir la toxicitat de les teràpies actuals i millorar la qualitat de vida de molts pacients de càncer.
“Sens dubte, l’impuls i l’ajuda de la Fundació Bosch Aymerich ha estat decisiva perquè avui estiguem en la fase pre-clínica d’aquest nou tractament anti-tumoral”, subratlla el Dr. Frigola, que afegeix: “La FBA va creure en el projecte des de el primer dia. Una part immensa de l’èxit i avenç del projecte ha estat possible gràcies al seu suport al llarg de tots aquests anys”.
Degut a la seva importància en el projecte i en senyal d’agraïment, l’IDIBGI ha volgut anomenar la seva primera sala nominal Sala Bosch Aymerich. La Sala Bosch Aymerich de l’IDIBGI és utilitzada pel grup de recerca en Replicació Cromosòmica i conté equipament per a realitzar estudis proteòmics, que permeten analitzar a nivell molecular les diferents proteïnes implicades en la còpia del material genètic.
Aquest matí han visitat l’IDIBGI i la Sala de Proteòmica el representant del patronat i membre de la comissió permanent de la Fundació Bosch Aymerich, Àngel Dutras, i el gerent d’FBA, Rafael Faus, que han estat rebuts per la directora de l’IDIBGI, la Dra. Marga Nadal, la gerent, Anna Ribas, juntament amb tots els membres del grup de recerca en Replicació Cromosòmica, i el responsable de Mecenatge, Ferran Pedró.
Sobre la Fundació Bosch Aymerich
La Fundació Bosch Aymerich va ser creada pel Sr. Josep Mª Bosch Aymerich Dr. Arquitecte-Dr. Enginyer i la seva esposa, la Sra. Mª Rosa Escarpenter Fargas, l'any 1996. La Fundació té per objecte la creació, foment i desenvolupament d’activitats d’interès general, preferentment dins del territori de Catalunya, relacionades amb: el món de les Arts, la Cultura, les Ciències, l’Esport, la Salut, fomentar la qualitat de vida de persones de la tercera edat, la formació i/o educació en el lleure de la Joventut, l’Arquitectura, l‘Urbanisme.
Des de 2016 la FBA ha col·laborat en més de 150 projectes dins els àmbits d'actuació establerts per el seu fundador en Josep Ma. Aymerich.
Sobre l’IDIBGI
L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) fa recerca translacional per millorar la salut i la cura de les persones. L’IDIBGI s’organitza en 23 grups de recerca distribuïts en cinc àrees científiques (Cardiovascular i Respiratòria, Metabolisme i Inflamació, Neurociències, Oncohematologia i Salut Mental) que agrupen més de 400 persones, entre professionals de la salut i investigadors bàsics, a les comarques gironines.
L’IDIBGI és una fundació pública integrada per la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català Salut (ICS) Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona, i la Universitat de Girona. És un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) des de l’any 2005.