HRS4R
Vull donar

La recerca sobre la Síndrome de l’Ovari Poliquístic a l’IDIBGI i l’Hospital Trueta rep el suport de La Marató de 3Cat

21 November 2024
  • Avui s’han anunciat els projectes de recerca finançats per l’edició de 2023 de La Marató de 3Cat, dedicada a la salut sexual i reproductiva.
  • Els dos estudis amb participació gironina exploren les causes i possibles tractaments d’una condició que afecta un 10% de les dones en edat fèrtil.

La Marató de 3Cat de 2023, dedicada a les malalties sexuals i reproductives, finançarà dos projectes de recerca sobre la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP), liderats per investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l’Hospital Dr. Josep Trueta. L’anunci s’ha fet durant l’acte oficial de presentació dels projectes seleccionats, que es desenvoluparan gràcies a la recaptació de l’edició 2023 de La Marató. Aquests dos estudis amb participació gironina busquen noves estratègies diagnòstiques i tractaments per a aquesta condició, que afecta un 10% de les dones en edat fèrtil i s’associa a importants alteracions metabòliques i endocrines.

Disfunció ovàrica i interrelacions metabòliques

Un dels projectes és coordinat per l’IDIBGI i explora les connexions moleculars entre el fetge, el teixit adipós i la microbiota intestinal amb la disfunció ovàrica. L’estudi és liderat per l’investigador Dr. José Manuel Fernández-Real, cap del grup de recerca en Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI i el CIBERObn, cap de la Secció d’Endocrinologia de l’Hospital Trueta i catedràtic de la Universitat de Girona. Aquest projecte busca entendre com aquests sistemes interactuen per contribuir a la SOP, identificant dianes moleculars per millorar el diagnòstic i el tractament.

Per fer-ho, s’utilitzaran tècniques innovadores com anàlisis òmiques en diverses cohorts humanes, models animals i estudis poblacionals per identificar mecanismes moleculars i possibles dianes terapèutiques. Es preveu que els resultats permetin desenvolupar tractaments personalitzats i biomarcadors per avaluar la progressió de la SOP. El projecte compta amb un finançament de 399.333,75 € i es desenvoluparà durant tres anys amb un equip de recerca multidisciplinari, coordinat per l’IDIBGI, que també inclou col·laboradors de la Universitat de Barcelona i l’Institut Ramon y Cajal.

Models genètics per al diagnòstic precoç

El segon projecte està coordinat per la Dra. Lourdes Ibáñez de la Fundació Sant Joan de Déu i hi participa el Dr. Abel López-Bermejo, cap del grup de recerca en Endocrinologia pediàtrica de l’IDIBGI i pediatra de l’Hospital Trueta, i la Dra. Judit Bassols, cap del grup de Recerca Metabòlica Materno-fetal de l'IDIBGI. Se centra en desxifrar la patogènesi de la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP), és a dir, com es desenvolupa aquesta condició dins el cos, des dels primers desequilibris fins als símptomes clínics. En concret s’estudiaran les alteracions en les interaccions hormonals i metabòliques que caracteritzen aquesta condició. Aquesta investigació combinarà l’ús de models animals (Drosophila melanogaster) amb anàlisis moleculars i clíniques en adolescents i dones joves per identificar biomarcadors que permetin fer un diagnòstic precoç de la SOP.

Aquest estudi, que té un finançament de 399.650 €, busca millorar la comprensió de les alteracions endocrines i metabòliques implicades en la SOP, obrint la porta a noves estratègies diagnòstiques i terapèutiques. El projecte també compta amb la participació d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) d'Alacant.

Sobre l’IDIBGI

L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) fa recerca translacional per millorar la salut i la cura de les persones. L’IDIBGI s’organitza en 24 grups de recerca distribuïts en cinc àrees científiques (Cardiovascular i Respiratòria, Metabolisme i Inflamació, Neurociències, Oncohematologia i Salut Mental) que agrupen més de 400 persones, entre professionals de la salut i investigadors bàsics, a les comarques gironines.

L’IDIBGI és una fundació de dret privat del sector públic de la Generalitat de Catalunya, i el seu patronat està integrat pels Departaments de Salut i Recerca, l’Institut Català Salut (ICS) Girona, l’Institut d'Assistència Sanitària (IAS), l'Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona, i la Universitat de Girona. L'IDIBGI és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu