HRS4R
Vull donar

La Fundació ”la Caixa” impulsa un projecte  de lluita contra l’infart de miocardi i la mort sobtada en joves

15 October 2024
  • El Dr. Ramon Brugada (IDIBGI-Hospital Trueta) lidera el projecte que validarà una eina per predir el risc genètic d’infart i mort sobtada en joves, amb el suport de CaixaImpulse Innovació.
  • El programa CaixaImpulse Innovació de la Fundació ”la Caixa” impulsa la translació de projectes biomèdics al mercat, amb una inversió de 3,4 milions d’euros per recolzar 29 iniciatives d’Espanya i Portugal.

La convocatòria 2024 del programa CaixaImpulse Innovació de la Fundació ”la Caixa” recolza a 29 nous projectes biomèdics procedents de centres de recerca, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal. En total, l’entitat destinarà 3,4 milions d’euros a aquesta iniciativa que té com a objectiu accelerar l’arribada al mercat d’aquestes innovacions i apropar-les, així, als pacients que puguin necessitar-les. CaixaImpulse Innovació fomenta la creació de nous productes, serveis i empreses relacionats amb les ciències de la vida i la salut.

Enguany, un dels projectes seleccionats està liderat pel doctor Ramon Brugada, cap del grup de recerca en Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i cap del Servei de Cardiologia dels Hospitals Trueta i Santa Caterina. El projecte rebrà 49.000 euros de CaixaImpulse Innovació per validar una eina per predir el risc genètic d’infart de miocardi i mort sobtada en joves.

L’arteriopatia coronària, també coneguda com a malaltia de les artèries coronàries, és la malaltia cardiovascular més freqüent a tot el món. L’obstrucció d’una artèria coronària pot provocar un infart de miocardi. Hi ha diversos factors de risc que poden provocar aquesta malaltia, com ara una mala dieta, la vida sedentària, el tabaquisme o un consum elevat d’alcohol, que es poden prevenir i són ben coneguts. Però també hi ha factors hereditaris de tipus genètic que poden augmentar el risc de desenvolupar aquesta patologia. Aquest segon tipus de factors afecten especialment les persones joves, que poden acabar tenint un infart de miocardi agut que condueixi a mort sobtada. L’herència genètica és crucial en aquests casos. Es creu que els factors genètics associats a la trombosi, és a dir, a l’oclusió d’un vas sanguini, poden predisposar a presentar aquesta complicació.

Al llarg dels últims cinc anys, l’equip que és al capdavant d’aquest projecte ha estudiat, caracteritzat clínicament i recopilat material genètic d’una cohort de persones joves que havien tingut un infart de miocardi de tipus 1. Això ha permès identificar nous marcadors genètics associats a les complicacions per trombosi.

En el present projecte, l’equip pretén validar aquests resultats amb una segona cohort de persones que hagin tingut un infart de miocardi agut i amb una tercera cohort que hagi patit mort sobtada cardíaca. L’objectiu és obtenir una taula de risc poligènic que determini la probabilitat d’un individu en funció de factors genètics i personals. El treball desenvolupat pel projecte pot tenir implicacions importants en la detecció del risc d’infart de miocardi i mort sobtada en persones joves i pot proporcionar una eina que faciliti la prevenció i l’adopció d’estratègies terapèutiques per als individus en risc.

Resultats de la convocatòria CaixaImpulse Innovació 2024

Els 29 projectes guanyadors ―d’entre més de 400 sol·licituds rebudes― han estat avaluats per un panell d’experts i professionals internacionals de l’àmbit de les ciències de la vida i la salut.

Per àrea de negoci, 12 del total de projectes escollits pertanyen a l’àmbit de teràpies, 9 a diagnòstic, 7 a dispositius mèdics i 1 a salut digital. Pel que fa al finançament, els premiats reben, en funció del grau de maduresa del projecte, entre 50.000 i 500.000 euros per desenvolupar-lo en els 2 anys següents. En aquesta convocatòria, 16 projectes han accedit a la fase 1 (fins a 50.000 euros); 11, a la fase 2 (fins a 150.000 euros), i 2, a la fase 3 (fins a 500.000 euros). El programa permet que, quan els projectes assoleixin fites específiques de desenvolupament i després d’una valoració per part del comitè d’avaluació, puguin avançar cap a fases posteriors amb un finançament més alt.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu