HRS4R
Vull donar

INVESTIGADORS DE L’IDIBGI DESCRIUEN PER PRIMERA VEGADA LA RELACIÓ ENTRE L'OBESITAT I LA POBLACIÓ DE FONGS DE L'INTESTÍ HUMÀ

15 October 2015

L’intestí humà concentra una gran diversitat de microorganismes (bacteris, fongs, paràsits, etc.), que formen un ecosistema anomenat microbiota que contribueix al funcionament correcte de l’aparell digestiu i que és molt sensible als canvis metabòlics. Els bacteris són els components més abundats d’aquesta microbiota i fins ara se sabia que la seva quantitat i composició estava relacionada amb trastorns com ara l’obesitat o la diabetis. En canvi, la diversitat de fongs, que representen entre el 0,03 % i el 2% de tots els microorganismes, havia estat poc estudiada.

Ara, investigadors de l’IDIBGI, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida, l’Institut de Tarragona i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) han presentat una investigació, que s’acaba de publicar a la prestigiosa revista Scientific Reports del grup editorial Nature, que se centra en la comunitat de fongs (micobioma) que viuen a l’intestí humà i com la seva composició varia en funció de si el pacient és obès o no.

Aquest estudi, amb el títol d’“Obesity changes the human gut mycobiome” (L’obesitat canvia el micobioma de l’intestí humà), recull per primera vegada els resultats d’una anàlisi comparativa del tipus i la quantitat relativa de fongs, tant en la població obesa com en la prima. Així, en aquest estudi es descriu com aquests fongs varien en funció de si la persona és obesa o no i, fins i tot, permet diferenciar si la persona obesa és metabòlicament sana o no. A més, els investigadors es van adonar que quan la persona perd pes augmenta un determinat tipus de fongs. Aquest descobriment suggereix que la manipulació de la comunitat de fongs podria ser una eina amb una potencial importància per al tractament de l’obesitat.

Els científics, encapçalats pel doctor José Manuel Fernández-Real, investigador de l’IDIBGI i cap de la secció d'Endocrinologia de l'Hospital Josep Trueta de Girona, han realitzat l’estudi des de 2012 sobre una mostra de 52 individus, entre obesos i prims.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu