HRS4R
Vull donar

HAVER PATIT UN CÀNCER DE MAMA PREDISPOSA A PODER DESENVOLUPAR UN CÀNCER GINECOLÒGIC

12 February 2020

Un estudi elaborat entre els registres de càncer poblacional de Girona i Tarragona i amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia de Girona i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) mostra el risc de diferents tipus de càncer ginecològic en les dones que han patit prèviament un càncer de mama. Aquest treball ha estat publicat recentment per la revista científica ‘Clinical Journal of Obstetrics and Gynecology’.

Com s’ha realitzat l’estudi?


En aquest estudi es van incloure 9.717 casos de càncer de mama diagnosticats entre els anys 1980 i 2014 en dones residents a les comarques gironines i que van ser seguides fins el mes de desembre de l’any 2015. Així doncs, la mitjana de seguiment d’aquestes pacients va ser de vuit anys.

L’estudi va consistir en identificar els càncers ginecològics (vulva, vagina, coll uterí, cos uterí i ovari) que algunes d’aquestes dones van desenvolupar després del seu primer càncer de mama. Al final del període de seguiment, un total de 117 dones havien desenvolupat un càncer ginecològic.

D’entre tots els tipus de càncers ginecològics, només es va observar un augment significatiu en el risc de càncer d’endometri (el tipus de càncer de cos uterí més freqüent) que es va veure incrementat més del doble, un 128%, en comparació al risc de tenir un cos d’úter en la població general. Examinat pel subtipus de càncer de cos uterí, es va observar que l’increment del risc es concentrava en els dos subtipus de pitjor pronòstic:  en els adenocarcinomes tipus II i en els tumors mixtes epitelials i mesenquimàtics. De fet, en els adenocarcinomes tipus II el risc va ser el doble que en la població general, i en els tumors mixtes epitelials mesenquimàtics, el risc va ser més del triple que en la població general.

Estudis realitzats en altres països han obtingut resultats similars i, els resultats obtinguts en l’estudi que aquí analitzem, constata que aquest increment de risc també es dona en la població del nostre territori. Aquestes troballes tenen una aplicació en la pràctica mèdica de tal manera que s’hauria d’aplicar en la praxis diària per tal de fer un seguiment més exhaustiu d’aquestes pacients i, en les que desenvolupen un segon càncer, per tal de permetre un diagnòstic precoç i poder millorar la seva supervivència i qualitat de vida.

Referència: Barretina-Ginesta MP, Galceran J, Pla H, Meléndez C, Bague AC, Ameijide A, Carulla M, Barretina J, Izquierdo A, Marcos-Gragera R. Gynaecological malignancies after breast cancer diagnosis: A population based study.

Clinical Journal Obstetrics and Gynecology. 2019; 2:113-118.

doi: dx.doi.org/10.29328/journal.cjog.1001031

https://www.heighpubs.org/cjog/pdf/cjog-aid1031.pdf

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu