L'enfocament principal de la recerca del nostre grup es basa en la Medicina i la Biologia de Sistemes Integratius, amb un èmfasi especial en la comprensió del paper del microbioma en l'envelliment, el rendiment cognitiu i la salut metabòlica i mental. Per assolir els nostres objectius, duem a terme una investigació altament multidisciplinària que combina tecnologies d'última generació post-genòmiques -incloent metagenòmica de shotgun, metabolòmica i lipidòmica per NMR i HPLC-MS/MS, i seqüenciació d'ARN, entre d'altres- amb tècniques bioinformàtiques computacionals avançades com el machine learning, la quimiometria i l'estadística multivariant.
El grup té una àmplia experiència en l'anàlisi bioinformàtica de conjunts de dades òmiques i la seva integració. La nostra investigació es porta a terme en grans cohorts humanes i validem les nostres troballes utilitzant models preclínics com ratolins i Drosophila melanogaster.
El nostre objectiu és extreure i integrar dades òmiques i clíniques per obtenir una comprensió holística de les complexes interaccions hoste-microbioma i la naturalesa multifactorial i heterogènia de les malalties no transmissibles. Mitjançant aquest treball, pretenem dilucidar els mecanismes moleculars subjacents a la salut i la malaltia. L’objectiu final és identificar nous biomarcadors o patrons que puguin servir de base per desenvolupar teràpies eficaces personalitzades i fetes a mida, així com eines de diagnòstic, pronòstic i monitoratge per a la seva translació clínica.
- Paper del microbioma a la salut metabòlica (per exemple, obesitat, MASLD, diabetis), el comportament (addicció al menjar), el rendiment cognitiu, la salut mental (depressió, ansietat) i els trastorns neurodegeneratius (malaltia d'Alzheimer).
- Influència de biomes no bacterians (virus, arquees, protistes i fongs) en la cognició i la salut metabòlica i mental.
- Metabolisme microbià de la histidina en MASLD i altres malalties metabòliques relacionades amb l'obesitat.
- Regulació microbiana del metabolisme del triptòfan en la cognició i la salut mental i metabòlica.
- Impacte de l'eix microbioma-intestí-cervell i de l'eix greix-cervell a la depressió.
- Paper del microbioma a la fase inicial i la progressió de la malaltia d'Alzheimer.
- Paper i mecanismes del microbioma en l'envelliment i el deteriorament cognitiu relacionat amb l'edat.
- Influència dels bacteris i virus intestinals en l'addicció al menjar.
Els nostres objectius clau són:
- Comprendre la complexa naturalesa de les malalties no transmissibles (obesitat, diabetis, MASLD, trastorns mentals i neurològics).
- Dilucidar el paper de les intricades interaccions entre l'hoste i el microbioma
- Desentranyar els mecanismes moleculars subjacents
- Desenvolupar opcions de tractament més eficaces, personalitzades, a mida i de fàcil accés, així com millors eines de diagnòstic, pronòstic i seguiment.
Per assolir aquests objectius, ens proposem:
- Incorporar una visió pan-kingdom del microbioma (incloent-hi membres en gran mesura desatesos com els virus o els eucariotes) i dur a terme un perfil funcional exhaustiu (combinant metagenòmica amb metabolòmica), per captar eficaçment les interaccions hoste-microbioma.
- Identificar firmes monòmiques en cohorts longitudinals ia gran escala.
- Validar els perfils identificats en cohorts independents.
- Integrar els perfils monòmics amb dades clíniques i de neuroimatge (radiòmica basada en IRM) per obtenir una imatge holística dels mecanismes subjacents a les interaccions microbioma-hoste.
- Avaluar el possible paper causal de les espècies/gens de la microbiota intestinal, els seus metabòlits i miARN en cèl·lules, ratolins (per exemple, microbioma fecal i trasplantaments virals) i models de mosca (per exemple, monocolonització amb espècies candidates, suplementació dietètica amb metabòlits seleccionats, etc.).
Tryptophan Metabolism: A link between the gut microbiome and cognitive function in obesity and related low-grade chronic inflammation disorders
Codi oficial: PI20/01090 Data inici: 01/01/2021 Data fi: 31/12/2024 Investigador/a principal: JORDI MAYNERIS PERXACHS Organisme finançador: INSTITUTO DE SALUD CARLOS IIIInvestigating the influence of gut microbial metabolism on normal age-related cognitive decline. WP4: Multi-omics analyses and integration.
Codi oficial: UKRI Cognitive Decline Data inici: 01/01/2022 Data fi: 31/12/2024 Investigador/a principal: JORDI MAYNERIS PERXACHS Organisme finançador: UK RESEARCH AND INNOVATION (UKRI)Ajuda de personal FI - Sara Pauli
Codi oficial: 2023_FI_1 00515 Sara Pauli Data inici: 01/06/2023 Data fi: 31/05/2026 Investigador/a principal: JORDI MAYNERIS PERXACHS, SARA PAULÍ I PLA Organisme finançador: AGÈNCIA DE GESTIÓ UNIVERSITARIS I RECERCAPapel del eje Microbioma-Intestino-Cerebro en la relación bidireccional entre obesidad y depresión: metabolitos y miRNAs como mediadores.
Codi oficial: PI23/00575 Data inici: 01/01/2024 Data fi: 31/12/2026 Investigador/a principal: JORDI MAYNERIS PERXACHS Organisme finançador: INSTITUTO DE SALUD CARLOS IIIPapel del microbioma intestinal en la relación obesidad-depresión: miRNAs y metabolitos como mediadores (GUTMOOD)
Codi oficial: CNS2023-144218 Data inici: 01/04/2024 Data fi: 30/06/2026 Investigador/a principal: JORDI MAYNERIS PERXACHS Organisme finançador: MINISTERIO DE ECONOMIA E INNOVACIONDesarrollo de modelos personalizados para el estudio del eje microbiota-intestino-cerebro en la progresión de trastornos cognitivos asociados a la enfermedad de Alzheimer
Codi oficial: 2023_IBEC_JMP Data inici: 01/03/2024 Data fi: 30/06/2025 Investigador/a principal: JORDI MAYNERIS PERXACHS Organisme finançador: FUNDACIO INSTITUT DE BIOENGINYERIA DE CATALUNYAPremi Gonçal i Lloveras a l'Excel·lència en Investigació Júnior
Codi oficial: 2024_ACD_JMP Data inici: 06/06/2024 Data fi: 31/12/2024 Investigador/a principal: JORDI MAYNERIS PERXACHS Organisme finançador: FUNDACIÓ ACADÈMIA CIÈNCIES MÈDIQUES