HRS4R
Vull donar

Finalitza el projecte europeu INNOBICS per millorar el diagnòstic de l'apnea del son

17 March 2025
  • El projecte ha permès consolidar un model innovador d'atenció integrada entre l'Atenció Primària i els serveis hospitalaris per al diagnòstic i tractament de l'apnea del son.
  • Hi han participat els grups de recerca Respiratori (IDIBGI-Servei de Pneumologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina) i Recerca Translacional de Salut Cardiovascular i Respiratòria (IDIBGI).

El projecte europeu INNOBICS-SAHS, centrat en la innovació en el diagnòstic i tractament de l'apnea obstructiva del son, ha arribat a la seva fase final amb resultats molt positius. L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha participat en aquesta iniciativa a través del Grup de Recerca Respiratori, vinculat al Servei de Pneumologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, que han liderat aquest projecte europeu, i el Grup de Recerca Translacional en Malalties Cardiovasculars i Respiratòries.

L'objectiu principal del projecte INNOBICS-SAHS ha estat establir un model eficient de detecció i abordatge de l'apnea del son des de l'Atenció Primària, en col·laboració amb la Unitat del Son dels hospitals Trueta i Santa Caterina. Mitjançant la Unitat Virtual de Suport, els professionals de pneumologia d’infermeria de la Unitat del Son interactuen amb l’infermer o la infermera de cada CAP degudament format per desenvolupar el programa. Als pacients amb sospita d’apnea del son se’ls obre una història clínica digital i se li facilita un dispositiu electromèdic (polígraf del son) que han d’utilitzar durant una nit al seu domicili per recollir dades quan dormen.

Durant els anys de desenvolupament del projecte (2022-2024), 11.349 pacients han estat atesos a l'Atenció Primària, dels quals 3.567 presentaven risc d'apnea del son. A més, s'han realitzat 3.519 poligrafies respiratòries domiciliàries, amb una taxa d'èxit del 94% en l'avaluació per part de la Unitat Virtual del Son. D'aquests casos, el 73% van ser confirmats com a pacients amb apnea del son (2.524 casos). Gràcies a la recerca realitzada, s'ha demostrat que aquest sistema innovador permet un diagnòstic més ràpid i precís, reduint el temps d'espera i facilitant l'accés a tractaments personalitzats per als pacients.

La iniciativa ha estat finançada per l’organisme europeu EIT Health, i ha estat impulsada per un consorci liderat per l’Institut Català de la Salut (ICS) Girona amb la participació de l’IDIBGI, la Fundació TIC Salut Social, el Centro Hospitalar de Lisboa Norte, Pulso Ediciones, TRC Informática, ResMed Spain, i OXIGEN Salud.

Aquest projecte també ha ajudat a consolidar la Unitat del Son dels Hospitals Trueta i Santa Caterina com un referent en la investigació i tractament d'aquest tipus de trastorns. Des del seu trasllat a les noves instal·lacions al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt l'abril de 2023, la Unitat del Son ha realitzat 6.526 proves diagnòstiques, incloent-hi 1.270 estudis nocturns com videopolisomnografies completes. Aquestes proves han permès un millor seguiment dels pacients amb apnea del son i altres alteracions respiratòries relacionades amb el descans.

El projecte INNOBICS ha suposat un pas endavant en la detecció precoç i el tractament de l'apnea obstructiva del son, una malaltia que pot afectar fins al 25% de la població d'entre 30 i 70 anys. La col·laboració entre investigadors, professionals sanitaris i institucions ha estat essencial per consolidar un model que, en el futur, podria estendre's a altres regions per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquest trastorn.

Eric Rojas, doctor del Servei de Pneumologia dels Hospitals Dr. Josep Trueta i Santa Caterina, referent de la unitat del son i investigador del grup Respiratori de l’IDIBGI, explica que “el diagnòstic i el tractament precoç no només millora la qualitat de vida els pacients, sinó que preveu complicacions greus. Al tractar els pacients de manera precoç i correcta es disminueix el risc de problemes derivats de malalties cardiovasculars”.

Sobre l’IDIBGI

L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) fa recerca translacional per millorar la salut i la cura de les persones. L’IDIBGI s’organitza en 24 grups de recerca distribuïts en cinc àrees científiques (Cardiovascular i Respiratòria, Metabolisme i Inflamació, Neurociències, Oncohematologia i Salut Mental) que agrupen més de 400 persones, entre professionals de la salut i investigadors bàsics, a les comarques gironines.

L’IDIBGI és una fundació de dret privat del sector públic de la Generalitat de Catalunya, i el seu patronat està integrat pels Departaments de Salut i Recerca, l’Institut Català Salut (ICS) Girona, l’Institut d'Assistència Sanitària (IAS), l'Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona, i la Universitat de Girona. L'IDIBGI és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu