hrs4r
Quiero donar

Per cada euro que s'inverteix en els centres de recerca biomèdica, aquests n'aconsegueixen captar tres més

20 octubre 2014

Per cada euro que la Generalitat de Catalunya inverteix en els centres de recerca biomèdica, els centres aconsegueixen captar-ne tres, tal i com es desprèn del primer informe de recerca en ciències de la salut de la Central de Resultats, que ha analitzat les dades de l’any 2012 de dinou centres de recerca i instituts de recerca sanitària del país.

En total, la recerca a Catalunya mou més de 260 milions d’euros. La Generalitat hi fa una aportació directa global de 55,4 milions d’euros, mentre que les entitats capten 178 milions d’euros de fons competitius. D’aquests, un 66% són fons que els centres han obtingut amb convocatòries públiques competitives internacionals, europees, estatals o iniciatives com La Marató de TV3, entre d’altres. La resta de fons prové fonamentalment de la realització d’assajos clínics promoguts per la indústria. L’any 2012 hi havia 2.853 assajos clínics actius, dels quals més d’una tercera part eren sobre el càncer, seguits de la recerca en les malalties infeccioses i parasitàries, i les del sistema nerviós.

La majoria d’aquests centres de recerca publiquen a revistes d’alt impacte, tenint en compte l’índex de valoració de la qualitat de les revistes científiques. I cal esmentar que cada document publicat va generar una mitjana de nou cites en altres articles científics. La recerca en ciències de la salut va produir més de 6.400 articles originals i revisions indexades, de les quals més d’un 60% es trobaven en revistes del primer quartil del rànquing de qualitat de les publicacions.

La recerca catalana representa un 7,67% del pes de la recerca biomèdica a nivell europeu i un 2,35% a tot el món. A més, en els últims tres anys els recursos públics destinats en aquest sector ha augmentat un 2,5% -mentre que a la resta de l’Estat espanyol ha disminuït- i la producció científica en biomedicina ha crescut un 30%. 

En l’informe de la Central de Resultats també s’han analitzat les repercussions econòmiques dels grans instituts de recerca sanitària de Catalunya, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i les dues organitzacions lligades a l’Hospital Clínic, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i la Fundació Clínic per la Recerca Biomèdica (FCRB).

Cada euro gastat per aquests instituts es va multiplicar per dos en activitat econòmica generada, i per a les administracions públiques han suposat un ingrés fiscal de 30,8 milions d’euros. Per cada lloc de treball existent al VHIR, se’n generen 0,5 a la resta de l’economia. En el cas de l’IDIBAPS i l’FCRB, per cada lloc de treball directe, se’n genera un a la resta de l’economia.

Si voleu llegir els informes, us els podeu descarregar al link següent: http://observatorisalut.gencat.cat/ca/central_de_resultats/informes/dades_actuals/

Histórico

Volver al blog

Conoce el IDIBGI!

menu