hrs4r
Quiero donar

L'empresa gironina GoodGut SL. desenvolupa un sistema de detecció de càncer de còlon pioner a l'Estat espanyol

18 junio 2014

GoodGut SL., capdavantera a nivell estatal en el disseny de sistemes de suport al diagnòstic i al tractament en base a la microbiota intestinal, és la tercera empresa spin-off biotecnològica de la Universitat de Girona i la primera de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona

Qui és GoodGut SL.

L'empresa biotecnològica GoodGut SL. neix com a empresa pionera i de referent a l'Estat espanyol. Actualment és la única empresa d'arreu de l'Estat que dissenya tant sistemes de suport al diagnòstic de malalties digestives, com de suport al tractament en base a la microbiota intestinal (flora intestinal). Tot i la recent constitució de l'empresa, dos dels socis fundadors de GoodGut SL., Xavier Aldeguer, cap del servei de Digestiologia de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, i Jesús Garcia-Gil, catedràtic de microbiologia de la Universitat de Girona, fa 12 anys que segueixen una línia d'investigació consolidada en la microbiologia clínica des de l 'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i la Universitat de Girona (UdG).

La línia de recerca de GoodGut és l’estudi de la microbiota intestinal dels individus i en aquest sentit, els investigadors conceben la microbiota intestinal com a factor determinant en el sistema immunitari de l’intestí i del desenvolupament de les malalties digestives.
L’equip, amb una destacada trajectòria investigadora i emprenedora, està format per Xavier Aldeguer com a Medical Advisor, Jesús García-Gil com a Chief Research Officer, Mariona Serra com a directora general i Jaume Amat de Bioemprèn com a Strategic Advisor.

Innovació en la detecció del càncer de colon

GoodGut està desenvolupant un nou sistema de detecció del càncer de còlon que funciona com a biomarcador per detectar aquesta patologia de manera precoç i eficaç: el RAID-CRC.

El càncer de còlon i recte (CCR) és la segona causa de mort per càncer a nivell estatal i també mundial i és el que afecta a més població espanyola. Segons dades de l'OMS del 2008, cada setmana es detecten 500 nous casos de càncer de còlon a Europa.

Actualment, la tècnica més utilitzada per detectar càncer de còlon i recte és un test de sang oculta en femta, que, en el cas que aquesta prova surti positiva, cal realitzar una colonoscòpia al pacient per confirmar el diagnòstic. El producte que està desenvolupant GoodGut, és més fiable que el test actual, minimitza els errors, de manera que caldrà realitzar menys colonoscòpies que actualment.

RAID-CRC

El producte que s'està desenvolupant des de GoodGut SL és el Risk Assessment for Intestinal Disease-Colorectal Cancer (RAID-CRC), un sistema innovador per detectar el càncer de còlon de forma precoç. Es tracta d'un biomarcador en femta, basat amb una tècnica no invasiva que és altament específica i sensible. A més, té capacitat prediagnòstica, fet que permet detectar el càncer en un estadi molt inicial. El RAID-CRC permet identificar la població que està desenvolupant càncer de còlon que encara no té manifestacions clíniques a partir d'uns bacteris determinats. El RAID-CRC també permet confirmar els casos diagnosticats de càncer de còlon, de manera que també permet descartar la població sana.

L'objectiu és introduir-lo al sistema com a cribratge del càncer colorectal, substituint el test de sang oculta en femta que s’utilitza actualment. Llavors només caldrà fer-se una colonoscòpia la població que doni positiu a la prova amb el RAID-CRC.

Estalvi de 30M d'€ anuals i menys llistes d'esperes

L'ús del RAID-CRC podria arribar a permetre un estalvi anual de 30 milions d'euros a nivell estatal, segons dades de la companyia, només tenint en compte les colonoscòpies que es podrien deixar de fer. Això sense tenir en compte l'estalvi en tractaments i en hospitalització. A més a més, permetria esponjar les llistes d'espera per realitzar colonoscòpies.

Visió de futur

GoodGut també treballa en un segon i nou producte, el PREVIPECT. Es tracta d'un prebiòtic capaç d'equilibrar descompensacions bacterianes que afecten a malalts de Crohn, de còlon irritable i altres persones afectades per malalties intestinals.

A diferència dels probiòtics, que són productes que aporten bacteris, els prebiòtics aporten factors nutricionals que fan créixer selectivament els bacteris propis de la microbiota intestinal de cadascú. A banda que s'ha demostrat que el prebiòtic és més efectiu compensant la microbiota intestinal, presenta avantatges de comercialització pels requisits d'emmagatzematge i laboratori.

Tercera empresa spin-off biotecnològica de la Universitat de Girona
GoodGut SL. és la tercera empresa spin-off biotecnològica de la Universitat de Girona després que al 2006 es crees Microbial i al 2009 AMP Biotech. L'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i la Universitat de Girona són dues de les institucions que han fet possible i han promogut la recerca de qualitat de GoodGut SL. Recentment s'ha incorporat també a l'empresa la plataforma amb vocació clara d'impulsar projectes i iniciatives empresarials en el camp de la biotecnologia, Bioemprèn.

Histórico

Volver al blog

Conoce el IDIBGI!

menu