hrs4r
Quiero donar

ELS INSTITUTS DE RECERCA BIOMÈDICA DE GIRONA, LLEIDA I TARRAGONA REBEN FINANÇAMENT PER DUR A TERME UNA INICIATIVA CONJUNTA D’INTERNACIONALITZACIÓ DE LA INVESTIGACIÓ

26 junio 2019

L’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han rebut un total de 300.000 euros en la convocatòria GO_EUROPE amb la finalitat de dur a terme una iniciativa conjunta d’internacionalització.

El projecte GO_HERO (Health European Research Offices), coordinat per l’IISPV, permetrà una millor distribució de tasques i coordinació entre els tres instituts mitjançant la creació d’una nova unitat de promoció virtual (anomenada oficina HERO). Aquesta oficina comptarà amb el personal actual de promoció de les tres unitats, a més de professionals de nova contractació, el que permetrà un suport més personalitzat a la comunitat investigadora.

El GO_HERO té una durada de tres anys i està dividit en dues fases: la primera (Reforçament Institucional) se centrarà en la creació d’un campus virtual liderat per la nova oficina i es definiran les àrees d’investigació comunes. En la segona fase (Internacionalització) es crearan programes de formació específics per a les diferents necessitats dels grups investigadors, a més d’incrementar la visualització institucional dels tres centres a Europa.

L’impacte del projecte serà significatiu ja que donarà un impuls per tal que els tres instituts esdevinguin referents dins les seves àrees estratègiques en l’àmbit europeu i internacional. Aquest increment enfortirà el posicionament de Catalunya dins del mapa biomèdic i clínic europeu, a més de la possible inclusió a l’agenda europea de les necessitats en salut particulars dels nostres ciutadans.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins el conveni de col·laboració existent entre els tres instituts. A part de tenir uns indicadors de producció científica similars, les tres regions comparteixen reptes en salut en donar cobertura a una població geogràficament dispersa, més envellida que la de les àrees metropolitanes i amb una menor inversió. Aquesta situació fa de vital importància la col·laboració, no només entre els instituts sinó amb altres entitats europees, per poder oferir solucions als reptes existents en salut, tant en l’àmbit regional com internacional.

Conscients d’aquest repte, el 2017 l’equip directiu de l’IISPV, l’IRBLleida i l’IDIBGI van decidir unir esforços a través d‘un conveni marc per buscar sinergies entre les tres unitats de promoció i poder maximitzar l’impacte de la recerca dels instituts internacionalment. La col·laboració entre les tres unitats ha estat sempre fluïda i s’ha traduït en un nombre d’activitats conjuntes, com ara una reunió científica conjunta celebrada el novembre de 2018 a Sant Hilari Sacalm[1].

Segons el doctor Joan Vendrell, director de l’IISPV, “aquesta iniciativa permetrà visualitzar l’excel·lent recerca sanitària que s’està produint als nostres centres, a més de facilitar-ne  la seva internacionalització. Estic segur que serà una gran oportunitat pels investigadors del IISPV per col·laborar amb altres grups europeus i crear projectes de gran envergadura que tinguin en compte les necessitats de la nostra població”.

Per al doctor Manuel Sánchez de la Torre, subdirector de l‘IRBLleida, “es tracta d’una oportunitat única per als tres instituts de treballar conjuntament en la internacionalització de la recerca que es fa al territori”.

Per la seva banda, el doctor Jordi Barretina, director del IDIBGI, ha declarat que “aquesta ajuda arriba en un bon moment per a posicionar els tres instituts a nivell europeu, coincidint amb el començament del nou Programa Marc de Recerca i Innovació a Europa el 2021, el programa Horizon Europe”.

Sobre l’IISPV

L'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) és un institut de recerca creat l'any 2005, per gestionar la recerca biomèdica i sanitària del Camp de  Tarragona i Terres de l’Ebre. L’IISPV està participat per: ICS Camp de Tarragona amb l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, ICS Terres de l’Ebre amb l’Hospital Verge de la Cinta, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el Grup Pere Mata i la Universitat Rovira i Virgili.

Sobre l’IDIBGI

L’IDIBGI, que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2005 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia, l’Institut d’Atenció Primària Jordi Gol, el Banc de Sang i Teixits i l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport.

Sobre IRBLleida

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) es constitueix el 2004 amb la finalitat de crear sinergies entre la recerca bàsica, la recerca clínica i la investigació epidemiològica, perquè la investigació biomèdica sigui el motor de la millora de la pràctica clínica diària en benefici de tota la població. L'IRBLleida com a aglutinador de tota la investigació biomèdica realitzada a Lleida, pertany a dos agents executors de les polítiques de recerca i innovació en salut:

  • La Universitat de Lleida (UdL), inclou investigadors de les facultats de Medicina i Infermeria i Fisioteràpia.
  • El dispositiu assistencial, inclou investigadors de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), de la Direcció d'Atenció Primària Lleida, de l'Institut Català de la Salut (ICS), dels Serveis Territorials de la Conselleria de Salut a Lleida i de l’Hospital Universitari Santa Maria (HUSM).


[1] http://www.iispv.cat/novetats/1381/primer-retreat-cientific-organitzat-pels-instituts-dinvestigacio-sanitaria-de-girona-lleida-i-tarragona

 

Histórico

Volver al blog

Conoce el IDIBGI!

menu