hrs4r
Quiero donar

El próximo viernes dia 5/12/2024 a las 16:00h tendrá lugar la lectura de la tesis doctoral titulada: Desenvolupament i implementació clínica d’un nou dispositiu en tècniques d’inspiració forçada mantinguda en tractaments de càncer de mama esquerra amb radioteràpia externa per reduir la dosi al cor” presentada por la Sra. Ingrid Romera Martínezdirigida por el Dr. Joan Carles Vilanova Busquets y el Dr. Rafael Fuentes Raspall.

La lectura de la tesia se harà en a la Sala de graus de la Facultat de Medicina i infermeria de la Universitat de Girona.

 

RESUM

El tractament de radioteràpia per el càncer de mama esquerra està àmpliament descrit. Un dels efectes indesitjables a llarg termini deguts a la radioteràpia és la cardiopatia i es sol manifestar en forma d’isquèmia o infart de miocardi sobretot a partir dels deu anys d’haver rebut la radioteràpia. Amb la incorporació de noves tecnologies, estan canviant les metodologies de tractament i s’està estudiant com afecten aquestes a la reducció de la toxicitat al cor.

El propòsit de la tesi és desenvolupar, validar i aplicar clínicament un dispositiu d’inspiració forçada, dissenyat a Girona, per reduir la dosi de radiació al cor i les seves subestructures, comparant les tècniques de planificació 3D conformada (3DCRT) i tècnica híbrida modulada en arc (H-VMAT), tant en inspiració profunda sostinguda (DIBH) com en respiració lliure (RL). Mitjançant un assaig clínic que va incloure l’anàlisi de 38 pacients, es valida el dispositiu analitzant-ne l’estabilitat, repetibilitat, reproductibilitat i fiabilitat que ofereix aquest en DIBH, així com els beneficis dosimètrics comparats en RL, tant per la tècnica 3DCRT com H-VMAT.

Els resultats van mostrar que el dispositiu és altament fiable (98.9%) i ofereix una inspiració sostinguda estable i repetible. Es va observar una reducció significativa de la
dosi mitjana de radiació al cor i a l'artèria coronària descendent anterior esquerra quan es va utilitzar la tècnica de 3DCRT en DIBH en comparació amb H-VMAT en RL. La dosi mitjana al cor va ser de 2.1 Gy en 3DCRT en DIBH, mentre que va ser de 7.4 Gy en H-VMAT en RL.

El dispositiu d’inspiració forçada de Girona ha demostrat ser efectiu i fiable per al tractament de càncer de mama esquerra en DIBH. Ofereix avantatges significatius en la reducció de la dosi de radiació al cor i les seves subestructures, cosa que podria disminuir la probabilitat de desenvolupar malalties cardiovasculars associades al tractament de radioteràpia. Aquesta tecnologia és fàcil d’utilitzar i s'ha integrat bé a la pràctica clínica diària, millorant així la qualitat del tractament per a les pacients amb càncer de mama esquerra.

Conoce el IDIBGI!

penciluserpushpincalendar-fullclockmenu