Els socis gironins del projecte europeu Equal Treatment han presentat els resultats de la iniciativa, que busca una millora en l’accés i el tracte sanitari per a les persones amb discapacitat intel·lectual. L’acte ha estat organitzat per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona(IDIBGI), l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i la Fundació Campus Arnau d’Escala (FCAE).
Segons dades de la Unió Europea, les persones amb discapacitat intel·lectual tenen una esperança de vida setze anys menor que la resta de població i presenten un risc de mortalitat quatre vegades més alt per manca d’una atenció adequada a les seves necessitats en l’àmbit sanitari. Durant tres anys, el projecte ha treballat per resoldre aquesta situació i millorar el tracte del col·lectiu.
Bones pràctiques i formació online
Va presentar l'ànalisi del projecte el Dr. Lluís Marroyo , director gerent de la FCAE. Aquest estudi ha permès concretar 10 recomanacions, que va exposar la Dra. Laura Verges, investigadora de l’IDIBGI i psiquiatra adjunta al Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l’IAS. Aquest decàleg de bones pràctiques inclouen l’ús del passaport sanitari, ajustos a fer a la visita mèdica per adaptar-les a les necessitats del pacient, oferir el temps necessari per a la visita, o adaptar la comunicació a les dificultats que té la persona, entre altres.
En paral·lel, el consorci ha elaborat una formació online per donar eines al personal sanitari, professionals i persones usuàries a l’hora de tractar o atendre a persones amb discapacitat intel·lectual.
Les formacions inclouen dos tipus de cursos, el seu registre és gratuït: un adreçat a professionals i estudiants sanitaris (disponible en català, castellà i anglès) i un altre per a professionals de suport (disponible en català i anglès).
Amb tot, els resultats del projecte tenen la voluntat de contribuir a un model d’atenció més accessible i inclusiu per a tothom i garantir els drets en salut d’un col·lectiu sovint vulnerable. La Dra. Aida Palacín, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l’IAS, va destacar la importància del projecte per aconseguir aquests objectius.
Per la seva banda, el Dr. Claudi Camps, director assistencial de la Xarxa de Salut Mental i addicions de l’IAS, subratlla “l’Equal Treatment és una eina molt potent i transversal per millorar l’accés a les persones amb discapacitat intel·lectual a la sanitat”.
El projecte “Equal Treatment” ha estat possible gràcies a la col·laboració dels centres de comarques gironines i l’Institut d’investigació Biomèdica de Girona- Institut d’Assistència Sanitària (IAS Fundació Campus Arnau d’Escala) juntament amb altres centres europeus.
Podeu trobar més informació sobre el projecte a:
Impulsen un projecte europeu per millorar l’accés de les persones amb discapacitat intel·lectual als serveis de salut