HRS4R
Vull donar

ES PRESENTA LA 5a EDICIÓ DE L’EUROCARE, EL PROJECTE MÉS AMPLI D’INVESTIGACIÓ EN LA SUPERVIVÈNCIA DEL CÀNCER A EUROPA

2 October 2015

L’Eurocare-5 s’ha presentat aquesta setmana al Congrés Europeu de Càncer celebrat a Viena (http://www.europeancancercongress.org/Scientific-Programme/Abstract-search#). Es tracta del projecte més ampli d’investigació en la supervivència del càncer a Europa. L’ICO hi ha participat amb les dades del registre poblacional del càncer a Girona. De fet, els membres del Registre del Càncer a Girona formen part del working group que ha realitzat tots els articles de la monografia, i Rafael Marcos-Gragera, epidemiòleg de l’ICO Girona i investigador de l’IDIBGi, ha liderat un article de la supervivència dels tumors del tracte urinari a Europa.

Què és l’EUROCARE?


És un estudi que es va iniciar l’any 1989 sota la iniciativa de l’Institut Nacional del Càncer de Milan i l’Institut Superior de Sanitat de Roma amb la participació de més de 22 milions de pacients diagnosticats entre 1978 i 2007 en 30 països europeus. L’objectiu principal és proporcionar una descripció actualitzada de les tendències i diferències entre els països europeus en temps de supervivència del càncer per mesurar la seva prevalença i per estudiar els patrons d’atenció als pacients afectats de la malaltia. 
Cada vegada són més els països que participen en l’EUROCARE i això provoca que s’incloguin les dades de més de 21 milions de diagnòstics de càncer en 30 països europeus diferents.

Conclusions de l’EUROCARE-5


En la cinquena edició de l’estudi, es remarca que hi ha un vincle entre la inversió en salut del país i la supervivència dels seus pacients oncològics. Els autors de l’estudi apunten que les diferencies econòmiques entre els països europeus repercuteixen en les inversions en salut. Així doncs, als cincs anys de ser diagnosticat d’un càncer un pacient del nord o centre d’Europa, té fins un 20% de possibilitats de seguir amb vida que un búlgar o un letó. En aquest estudi els països del sud d’Europa, ocupen una situació intermèdia entre els del nord i els de l’est.

Supervivència a l’Estat espanyol

A l’Estat espanyol, la mitjana de supervivència del càncer en cinc anys és de 52,9%, en el nivell de la mitjana europea de 52,2%. Les malalties hematològiques (limfomes i leucèmies) són les que han experimentat una millora més important en la supervivència en els últims anys. Així doncs, els nous tractament hematològics permeten que la supervivència als cincs anys del limfoma de Hodgkin hagi aconseguit arribar al 80%, com el de càncer de mama amb una supervivència del 82% als països europeus.
En canvi, a l’altra cantó de la balança hi podem trobar el càncer de pulmó amb uns nivells de supervivència molt baixos a tot Europa que no supera el 39% en cinc anys en el millor dels casos.

 Si voleu més informació podeu consultar la web http://www.sciencedirect.com/science/journal/09598049/51/15 

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu