HRS4R
Vull donar

Es desenvolupa un tractament innovador per a la Síndrome de l’Ovari Poliquístic en adolescents i dones joves

5 July 2021

El Dr. Abel López-Bermejo i la Dra. Judit Bassols de l’IDIBGI participen en el nou projecte europeu SPIOMET4HEALTH per tractar la Síndrome de l’Ovari Poliquístic en adolescents i dones joves.

  • El projecte, finançat per la Comissió Europea amb 6 milions d’euros, compta amb un consorci de 17 grups de recerca de 9 països europeus.
  • SPIOMET4HEALTH determinarà els efectes d’un nou tractament per millorar la qualitat de vida de les joves que pateixen la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP), una síndrome que afecta el  5-10% de dones al món.

L’objectiu principal de SPIOMET4HEALTH és examinar, en un assaig clínic multicèntric de fase II, un nou tractament per adolescents i dones joves amb SOP, una entitat per la qual actualment no existeix cap tractament aprovat.

La iniciativa, finançada pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea amb 6 milions d’euros, es va posar en marxa els dies 8 i 9 d’abril del 2021 i tindrà una durada de 5 anys. SPIOMETH4HEALTH estudiarà l’eficàcia d’aquest nou tractament per la SOP, el trastorn endocrí-metabòlic crònic més prevalent en dones durant l’edat reproductiva, que afecta el 5-10% d’elles en tot el món.

Aquesta síndrome repercuteix negativament a la salut i qualitat de vida, i fins i tot pot afectar a la seva descendència. De fet, és la causa més freqüent d’infertilitat anovulatòria i també es pot associar a altres tipus de malalties com la diabetis de tipus 2, el càncer abans de la menopausa i l’ansietat/depressió. 

Per fer front a aquest repte, el projecte SPIOMET4HEALTH el portaran a terme un consorci de 17 experts, socis i grups d’investigació clau que treballen en la SOP a tot Europa. Coordinat des de la Fundació Sant Joan de Déu/Hospital Sant Joan de Déu, el consorci inclou a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) a través dels caps del grup Dr. Abel López-Bermejo i la Dra. Judit Bassols, la universitat de KU Leuven, universitat Witten/Herdecke, universitat Mèdica de Graz, Regió Syddanmark, universitat de Noruega de Ciència i Tecnologia, universitat Alma Mater Studiorum de Bolonia, universitat d’Istanbul, Optimapharm, Laboratori Reig Jofre SA, universitat Computense de Madrid, Outcomes’10SL, Institut Europeu de Salut de la Dona, la Delegació de la UE ‘’Make Mothers Matter’’, Asphalion SL i Zabala innovation.

Reptes als quals contribuirà SPIOMET4HEALTH

Actualment no existeix cap tractament aprovat per al SOP en adolescents i adults joves, i aproximadament al 98% d’elles se’ls hi prescriu anticonceptius orals (ACO) fora d’indicació. Els ACO alleugeren els símptomes principals, però no reverteixen la fisiopatologia subjacent i les pacients continuen tenint el risc de patir infertilitat després del tractament.  

Els estudis pilots desenvolupats anteriorment han permès identificar un nou tractament a partir de la combinació de tres medicaments: espironalactona (SPI), pioglitazona (PO) i metformina (MET).

Tot i això, el tractament té algunes limitacions: els medicaments utilitzats en aquests estudis són combinacions de productes genèrics que s’havien d’administrar per separat, el que precisava la ingesta de tres comprimits diferents, amb els conseqüents possibles problemes de compliment de les tres dosis. A més, aquests estudis es van realitzar en poblacions petites amb variabilitat ètnica limitada i majoritàriament en adolescents sense sobrepès/obesitat, el que limita la rellevància dels resultats en pacients amb obesitat, que constitueixen aproximadament el 50% de la població amb SOP.

SPIOMET4HEALTH té l’objectiu de superar aquestes limitacions examinant un tractament innovador, SPIOMET, en un sol comprimit (SPI, 50 mg; PIO, 7,5 mg i MET, 850 mg). Aquest tractament serà administrat diàriament i es complementarà amb mesures per a millorar l’estil de vida. L’objectiu és normalitzar l’ovulació i l’estat endocrí-metabòlic mitjançant la reducció de l’excés de grassa hepàtic-visceral.

SPIOMET4HEALTH pot canviar el paradigma actual del tractament de la SOP gràcies a oferir un enfocament fisiopatològic, ja que la nova teràpia no se centrarà únicament en l’eix gonadotròpic, sinó que també indicarà les causes que determinen el desenvolupament de la SOP.

S’espera que aquest enfocament redueixi el nombre de persones afectades, millori la seva qualitat de vida i redueixi la càrrega econòmica dels sistemes sanitaris europeus.

El disseny del projecte SPIOMET4HEALTH preveu que els pacients participin al llarg de tot el projecte i contribueixin també a l’avaluació final de l’estudi. El projecte incorpora l’avaluació de la qualitat de vida dels pacients, fet que proporcionarà la primera evidència a gran escala sobre els beneficis psicosocials dels tractaments estudiats. L’anàlisi de l’impacte socioeconòmic de la nova teràpia permetrà també avaluar els costos directes  i indirectes per als sistemes de salut i per la societat a curt, mitjà i llarg termini.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu