hrs4r
 I want to donate

LA PRESIDENTA DE LA FUNDACIÓ CASTELL DE PERALADA VISITA L'IDIBGI

20 June 2018

La Fundació Castell de Peralada és des de fa dos anys “Empresari benefactor de l’IDIBGI” i dona suport a l’estudi sobre la relació entre la microbiota i el ferro que està duent a terme el grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut, encapçalat pel doctor José Manuel Fernández-Real. Per aquest motiu, la seva presidenta, la Sra. Isabel Suqué Mateu, i el cap de Comunicació i Relacions Institucionals, el Sr. David Martín, van visitar les instal·lacions de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona el 12 de juny passat, per conèixer de primera mà l’avenç en el projecte i interessar-se per la resta d’investigacions que s’hi estan desenvolupant.

El projecte d’investigació del doctor Fernández-Real parteix del fet que l’intestí humà concentra una gran diversitat de microorganismes que formen part d’un ecosistema anomenat microbiota, que contribueix al funcionament correcte de l’aparell digestiu i que està relacionada amb trastorns com ara l’obesitat o la diabetis. Per la seva banda, el ferro és un element prooxidant que regula les manifestacions clíniques de nombroses malalties sistèmiques i ja s’ha observat una relació entre les reserves de ferro i el desenvolupament de la Diabetis tipus 2. Tot i que la majoria de ferro del cos s’emmagatzema al fetge, el cervell també en té elevats nivell d’acumulació. Aquesta sobrecarrega al cervell podria interactuar amb la Diabetis tipus 2 en el desenvolupament del dèficit cognitiu, però hi ha molt poca informació sobre la possible influència de la resistència a la insulina sobre el dipòsit cerebral del ferro.

Precisament aquest és l’objectiu de l’equip d’investigadors de l’IDIBGI encapçalat pel doctor Fernández-Real: estudiar quins són els mecanismes que afavoreixen el dipòsit de ferro i evitar així el seu desenvolupament a través del canvi programat de la microbiota, per afavorir unes bactèries o unes altres. La col·laboració de la Fundació Castell de Peralada ha permès iniciar un estudi sobre 50 persones seleccionades pel departament d’Endocrinologia de l’Hospital Universitari Josep Trueta.

La Fundació té com a finalitat la d'estimular, organitzar i/o fomentar tota classe d'activitats culturals entre les que té un lIoc destacat el Festival Internacional de Música Castell de  Peralada. D‘altra banda, la Fundació té altres finalitats com l’ajut, promoció i/o organització d'activitats de marcat caràcter assistencial, cívic i de foment de l'economia social que pugui desenvolupar la fundació directament o facilitant-ne la seva realització per part de tercers.

Historical

Back to blog

About IDIBGI!

menu