HRS4R
Vull donar

Els pacients que han superat la COVID-19 presenten un increment en la producció de cèl·lules endotelials progenitores

21 April 2022
  • Els resultats d’aquest estudi del grup de recerca Respiratori de l’IDIBGI confirmarien la presència d’una seqüela vascular després d’haver passat la malaltia

El virus SARS-CoV2, causant de la COVID-19, ha generat una situació d'emergència a escala global. Una de les dianes que té aquest virus és l’endoteli, el teixit que recobreix l’interior de tots els vasos sanguinis.

En aquest teixit, el SARS-CoV2 pot produir una disfunció endotelial i un desequilibri en l’homeòstasi vascular. Per valorar aquest dany vascular, s’observa el nombre de cèl·lules endotelials progenitores (CEPs).

Un nou estudi del grup de recerca Respiratori de l’IDIBGI, publicat a la revista científica Translational Research, mostra, per primer cop, un increment anormal de les CEPs en pacients, tres mesos després d’haver superat la COVID-19. En l’estudi s’han comparat les CEPs amb mostres de control de pacients que no han passat la malaltia.

La recerca, que ha estat liderada pel cap de grup, Dr. Ramon Orriols, i la investigadora Dra. Olga Tura, i té com a primeres autores a les investigadores Paula Poyatos i Neus Luque, no ha trobat cap diferència en la producció de CEPs entre els pacients que van patir un embolisme pulmonar i aquells que no el van patir durant la malaltia.

En canvi, en fixar-se en els nivells de PaO2 (pressió arterial d’oxigen per la fracció inspirada d’oxigen), sí que s’observa que els pacients que en presentaven un nivell més baix en el moment de l’ingrés, tres mesos després tenen un nombre més elevat de cèl·lules endotelials progenitores. Aquests resultats confirmarien la presència d'una seqüela vascular post-COVID-19.

Article de referència: Poyatos, P. et al. Post-COVID-19 patients show an increased endothelial progenitor cell production. Translational Research (2022).

DOI: https://doi.org/10.1016/j.trsl.2022.01.004

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu