HRS4R
Vull donar

EL TRUETA DEMOSTRA L'EFICÀCIA DE LA FISIOTERÀPIA RESPIRATÒRIA EN PACIENTS AMB BRONQUIÈCTASIS

12 March 2018

Un equip del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l’Hospital de la Vall d’Hebron, ha demostrat l’eficàcia d’un tractament amb fisioteràpia respiratòria per tractar pacients afectats de bronquièctasis. El procediment utilitzat i els seus bons resultats acaben de ser publicats a la prestigiosa revista European Respiratory Journal, de la Societat Europea de Pneumologia, que també en ressalta els resultats en una editorial.

L’estudi  descriu com durant un any s’han tractat en paral·lel un grup de pacients amb una tècnica de fisioteràpia respiratòria i un altre amb un placebo. Tots ells estaven afectats per aquesta malaltia crònica que presenta una dificultat en eliminar el moc que afavoreix la  infecció crònica, i que és difícil de controlar només amb els antibiòtics.

És la primera vegada que es fa un estudi tan prolongat en tota la comunitat científica, ja que mai s’havien fet testos superiors als 3 mesos de durada, i també és el primer que es compara amb un placebo. El resultat ha evidenciat que els exercicis instruïts per un fisioterapeuta respiratori i reforçats pel pacient al seu domicili, permeten una major expectoració i la reducció de la mucositat adherida als pulmons, evitant així aguditzacions de la malaltia i permetent una millor qualitat de vida.

L’estudi s’ha fet amb 44 pacients, la meitat dels quals ha rebut el tractament convencional combinat amb exercicis de placebo basats en moviments de braços. L’altre grup ha seguit una tècnica de drenatge de secrecions instruïda pel  fisioterapeuta. Per fer-la el pacient s’ha d’estirar  de costat al llit i realitzar llargues exhalacions, com si intentés entelar un vidre. Aquests exercicis es repeteixen cada dia, matí i vespre durant uns quinze minuts de cada costat i els resultats de millora són evidents al mateix moment. El pacient expectora mucositat amb més facilitat, el que facilita la neteja dels pulmons. 

 

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu