HRS4R
Vull donar

El programa CaixaResearch recolza un projecte de recerca biomèdica d’excel·lència amb participació de l'IDIBGI

20 September 2022
  • El projecte, que ha rebut prop d’un milió d’euros de la Fundació “La Caixa”, estudia si la microbiota intestinal influeix en la pèrdua de control de la ingesta en la obesitat. Hi participarà el grup de recerca en Nutrició, Eumetabolisme i Salut, liderat pel Dr. José Manuel Fernández-Real i la Dra. Anna Castells.
  • L’estudi està liderat pel Dr. Rafael Maldonado de la Universitat Pompeu Fabra, i també forma part del consorci el Dr. Raül Andero, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • La convocatòria CaixaResearch premia iniciatives d’investigació bàsica, clínica o translacional de gran excel·lència i impacte davant de reptes de salut.

La convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022 ha seleccionat 33 nous projectes biomèdics i de salut prometedors en centres d’investigació i universitats d’Espanya i Portugal.

Un projecte que estudia si la microbiota intestinal influeix en la pèrdua de control de la ingesta en l’obesitat ha rebut prop d’un milió d’euros de la Fundació ”la Caixa” a través d'aquest programa. El projecte està liderat per Rafael Maldonado, de NeuroPhar-MELIS, Universitat Pompeu Fabra (UPF) i es desenvolupa en consorci amb José Manuel Fernández-Real i Anna Castells, de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), i Raul Andero Galí, de Institut de Neurociències, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El Dr. Fernández-Real és el cap del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI i del CIBEROBN, i investigador ICREA, també és Cap de Secció d'Endocrinologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona i catedràtic de Medicina de la Universitat de Girona (UdG).

La microbiota intestinal influeix en la pèrdua de control de la ingesta en l’obesitat?

Actualment, 4 de cada 10 persones al planeta presenten sobrepès o obesitat, dues malalties la incidència de les quals va augmentant, sobretot, als països desenvolupats, on estan assolint nivells alarmants i suposen un greu problema de salut pública.

Aquestes patologies metabòliques s’acostumen a associar sovint a alteracions complexes que acaben comportant una pèrdua de control de comportament que fomenta l’augment de pes. Per això, en aquest projecte, els investigadors estudiaran quins factors ambientals impacten en la funció cerebral i condueixen a la pèrdua del control de la gana. En concret, se centraran en mecanismes epigenètics mediats per la microbiota intestinal.

Els resultats d’aquest projecte proporcionaran un coneixement més gran sobre aquestes malalties i el paper que hi té el comportament, identificaran nous biomarcadors que indicaran quines persones tenen més risc de perdre el control de la gana i aplanaran el camí per desenvolupar noves teràpies de tractament de l’obesitat i el sobrepès, com també dels trastorns de l’alimentació.

Sobre la Convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut 2022

La convocatòria, a la qual aquest any s’havien presentat 546 propostes, té com a objectiu identificar i impulsar les iniciatives de gran excel·lència científica i de més valor potencial i impacte social, en recerca tant bàsica com clínica, translacional i d’innovació. En concret, totes estan dirigides a l’abordatge d’àmbits que suposen un repte en salut, com ara les malalties infeccioses, les neurociències, l’oncologia, i les malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades. Diverses de les iniciatives premiades desenvoluparan tecnologies biomèdiques que permetran abordar alguns d’aquests reptes en salut.

D’aquesta manera, la Fundació ”la Caixa” reafirma el seu suport a projectes d’excel·lència que poden impactar de manera positiva en la salut dels ciutadans. Amb aquesta finalitat, l’entitat dota amb un total de 23,1 milions d’euros aquests projectes —20 dels quals són espanyols, i 13, portuguesos—, que s’hauran de desenvolupar durant els tres anys vinents.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu