HRS4R
Vull donar

EL GRUP DE RECERCA EN MALALTIES DIGESTIVES I MICROBIOTA DE L'IDIBGI REBRÀ UN AJUT DEL PROGRAMA RETOS PER ESTUDIAR ELS BENEFICIS DEL PA D'ELABORACIÓ TRADICIONAL

23 July 2018

El pa d’elaboració tradicional, fet a partir de massa mare i amb una llarga fermentació, ofereix més propietats nutricionals que el pa industrial elaborat amb farines de baixa qualitat. Però, a més, té capacitat probiòtica per si mateix? Respondre aquesta pregunta és l’objectiu de l’estudi que iniciarà el grup de Recerca en Malalties Digestives i Microbiota de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) en col·laboració amb l’empresa catalana EliasBoulanger. Aquest projecte ha estat un dels seleccionats pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, dins del subprograma Retos-Colaboración 2017 del Programa Estatal de I+D+1 Orientada a los Retos de la Sociedad, i ha rebut una subvenció de 182.000 euros.

Segons el doctor Xavier Aldeguer, cap del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona i investigador de l’IDIBGI, “es tracta de saber si aquest tipus de pa pot ser un aliment funcional, que no només té la part nutritiva, sinó que té un valor afegit, amb una quantitat de bacteris que tinguin un efecte beneficiós per a una patologia determinada a partir d’una evidència científica constatable. És a dir, si aquest pa d’elaboració tradicional pot ser considerat un aliment probiòtic”.

La investigació, titulada “Caracterització i desenvolupament de processos d’elaboració de productes panificables amb impacte positiu en la salut humana: estudi en models humans d’inflamació i disbiosi intestinal” constarà de dues fases: en la primera, s’avaluaran els llevats fermentadors d’EliasBoulanger i s’analitzarà tot el procés d’elaboració del pa; en la segona, es faran anàlisis clíniques de femtes en els participants per valorar els seus efectes en la microbiota.

L’objectiu del programa Retos-Colaboración és donar suport a projectes de cooperació entre empreses i organismes d’investigació, amb la finalitat de promoure el desenvolupament de noves tecnologies, l’aplicació empresarial de noves idees i tècniques, i contribuir a la creació de nous productes i serveis. Amb l’ajut concedit, l’IDIBGI podrà contractar un investigador per al projecte i comprar material de laboratori, mentre que l’empresa EliasBoulanger rebrà un crèdit tou per desenvolupar un producte amb efecte probiòtic.

 

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu