HRS4R
Vull donar

EL GRUP DE RECERCA EN IMATGE MÈDICA DE L’IDIBGI I L’IDI DESCRIU PER PRIMERA VEGADA COM LA SUPERVIVÈNCIA DELS PACIENTS AMB GLIOBLASTOMES DEPÈN DEL NIVELL DE VASCULARITZACIÓ DEL TUMOR AVALUAT PER RM

5 November 2015

Un equip d’investigadors del Grup de Recerca en Imatge Mèdica, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), i del Departament de Radiologia, de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, ha publicat els resultats d’un estudi preliminar que permet determinar com la presència de vasos visualitzats per ressonància magnètica (RM) acota el temps de supervivència dels pacients amb glioblastoma, un tumor cerebral molt agressiu amb una mitjana de supervivència d’un any i mig. Aquesta descoberta obre la porta a poder millorar el disseny d’assajos clínics específics, pel fet de permetre estratificar millor els pacients (entre els que tenen vascularització i els que no en tenen). En el cas que es validin aquests resultats, s’aconseguirà un diagnòstic molt més acurat de les lesions, així com tenir la possibilitat d’aportar informació acurada en termes de supervivència als pacients i les famílies. Amb aquest darrer objectiu, s’està treballant en la posada en marxa d’un estudi ambiciós d’àmbit nacional i internacional per estudiar la vascularització dels glioblastomes que liderarà el mateix grup d’investigadors.

Aquesta investigació ha estat dirigida pel Grup de Recerca en Imatge Mèdica de l’IDIBGI i IDI, amb els doctors Josep Puig, Gerard Blasco i Salvador Pedraza al capdavant. L’article acaba de ser publicat a la prestigiosa revista Neuroradiology.

L’estudi preliminar, amb el títol “High-resolution blood-pool-contrast-enhanced MR angiography in glioblastoma: tumor-associated neovascularization as a biomarker for patient survival” (“La neoangiogènesi avaluada per angioressonància magnètica amb agents de contrast intravascular és un biomarcador de supervivència en pacients amb glioblastoma”), es va iniciar el 2008 amb 35 pacients gironins. Per a les proves s’ha utilitzat un medi de contrast de distribució intravascular anomenat gadofosveset que, a diferència d’altres contrastos, resta a l’organisme al voltant de setze hores. Els resultats descriuen un patró macrovascular en el glioblastoma, de manera que la presència de vasos fàcilment visualitzats per RM prediu una menor supervivència en aquests pacients.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu