El BioBanc de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) fa 5 anys i per celebrar-ho els seus responsables han organitzat una jornada científica que aplegarà demà divendres 26 d’octubre a la Sala d’Actes de l’Hospital Santa Caterina de Salt (Girona) un nombrós grup d’especialistes que debatran sobre la importància dels biobancs en la donació de teixits i mostres per a la recerca biomèdica. L’acte serà inaugurat a les 9 del matí pel doctor José Manuel Fernández Real, director del BioBanc IDIBGI, i pel doctor Jordi Barretina, director de l’IDIBGI. També comptarà amb la presència del director de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, doctor Albert Barberà, que clourà la jornada.
Els ponents participants en la jornada científica són:
Doctora Cristina Villena, coordinadora de la Red Nacional de Biobancos
Doctor Jacobo Martínez, coordinador de la Xarxa Valenciana de Biobancs
Doctora Pilar Nicolás, experta en Dret i en la seva implicació en la recerca
Doctora Sara Ramió, Project Manager de GoodGut
Doctora Judit Bassols i doctor Francisco Ortega, investigadors de l'IDIBGI
Doctora María Almeida, coordinadora tècnica del Biobanc GEICAM
Doctora Montserrat Torà, directora científica de Marbiobanc
Doctora Laura Molina, coordinadora del programa de Donants del Banc de Teixits Neurològics de l'Hospital Clínic de Barcelona
Doctor José Antonio López-Guerrero, director científic del Biobanc de l'Institut Valencià d'Oncologia.
Com funciona el Biobanc de l’IDIBGI?
Es tracta d’un banc que conserva mostres biològiques de donants i les posa a disposició de la comunitat científica. El Biobanc IDIBGI va néixer el 2013 com a resultat de l’aplicació de la Llei d’Investigació Biomèdica i el Reial Decret de biobancs que regula el procés pel qual les persones poden fer donació d'aquests teixits i mostres sobrants de les proves que se'ls practiquen en els centres d’atenció sanitària i la seva posterior cessió a projectes de recerca.
Aquest procés s’inicia quan el facultatiu demana permís al pacient -a través del consentiment informat- per utilitzar les seves mostres, que seran emmagatzemades i conservades en les millors condicions a l’espera de ser sol·licitades per un equip de recerca. Les sol·licituds són avaluades per un Comitè Ètic i un Comitè Científic per tal de garantir que se’n faci un bon ús, que els aspectes ètics i legals es compleixin i que s'asseguri la confidencialitat de les mostres.
Les mostres que gestiona el Biobanc de l’IDIBGI es destinen principalment a la recerca en patologies cardiovasculars, malalties neurològiques, psiquiàtriques i neurodegeneratives, ictus, diabetis i obesitat, diferents tipus de càncer, malalties infeccioses i malalties digestives.
Actualment el Biobanc de l’IDIBGI disposa de 164.157 mostres biològiques, de les quals 23.612 s’han recollit durant el 2018. Com mostra la imatge, hi ha hagut un creixement exponencial de les cessions de mostres des del 2014 fins al 2018, majoritàriament a causa de les sol·licituds provinents dels mateixos grups de recerca col·laboradors de l’IDIBGI:
En total durant aquests anys s’han cedit als investigadors 4.058 mostres, 520 de les quals en el transcurs del 2018.
Per tal de potenciar la seva capacitat de servei a la societat, el Biobanc IDIBGI està integrat dins la Red Nacional de Biobancos finançada per l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), que engloba biobancs de tot el territori espanyol.