HRS4R
Vull donar

Dos investigadors de l’IDIBGI reconeguts entre els científics més citats del món per la qualitat de la seva investigació segons el rànquing de Stanford

8 November 2021

La llista de la Universitat americana és la més prestigiosa a nivell mundial

La Universitat de Stanford acaba de publicar l’última edició del Ranking of the World Scientists: World’s Top 2%, la classificació dels investigadors amb més impacte científic a nivell mundial1. Dos científics de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), el Dr. Javier A. Menéndez – cap del grup “Metabolisme i Càncer” del programa contra la resistència terapèutica del càncer (ProCURE) a l’Institut Català d’Oncologia (ICO)/IDIBGI- i el Dr. José Manuel Fernández-Real –cap del grup de “Nutrició, Eumetabolisme i Salut” del CIBEROBN a l’IDIBGI i catedràtic de Medicina a la Universitat de Girona (UdG)- encapçalen la llista de investigadors biomèdics gironins que han aconseguit situar-se entre el top 2% de científics amb major impacte a escala mundial al llarg de la seva carrera. En el global de totes les disciplines científiques, el Dr. Menéndez i el Dr. Fernández-Real ocupen la segona i tercera posició, respectivament, entre els 37 investigadors gironins que formen part d’aquest rànquing.

El Ranking of the World Scientists: World’s Top 2%, el qual recull més de 180.000 investigadors dels més de vuit milions de científics considerats en actiu en el món, l’ha creat un grup d’experts liderat per John Loannidis (Universitat d’Stanford), Jeroe Baas (Elsevier B. V.) I Kevin “. Boyack (SciTech Strategies). La base de dades, publicada I regularment actualitzada a la revista PLOS Biology, contempla 22 camps científics i 176 subcamps. El rànquing final engloba a aquells autors amb més de 100.000 millors indicadors o un rang percentil del 2% o superior. El Dr. Menéndez ocupa la posició 663 entre els 271.773 investigadors en el camp de “l’oncologia i Carcinogènesis”, mentre que el Dr. Fernández-Real ocupa la posició 524 entre els 81.805 investigadors en el camp de la “Nutrició i Dietètica”, fet que indica que les seves carreres científiques es troben en el top 0.3% i 0.6% mundial de les seves disciplines corresponents, respectivament.

Aquest rànquing, considerat el més prestigiós a nivell mundial, es basa en la informació bibliomètrica continguda a la base de dades Scopus per avaluar als científics per l’impacte de les seves cites. La classificació permet estandarditzar el número de cites i l’índex h a través d’un indicador compost (“c score”) que calcula la manera integrada l’impacte científic de cada investigador en termes de citacions dels seus descobriments, la autoria principal dels treballs i la transcendència dels mateixos per a altres investigadors.

La classificació no només proporciona mètriques de la carrera global sinó també les corresponents a l’últim any de citacions, el que permet incorporar investigadors emergents als diferents camps científics. En aquest rànquing anual, el Dr. Menéndez de l’IDIBGI torna a ocupar la primera posició entre els investigadors biomèdics de Girona i aconsegueix el top 0,1% a nivell mundial amb la seva posició 325 entre els 271.773 investigadors en el camp de “l’Oncologia i Carcinogènesis” i la segona posició en totes les disciplines entre els 55 investigadors gironins inclosos al top 2% d’investigadors més productius a nivell mundial durant l’any 2020.

El Ranking of the World Scientists: World’s Top 2%, s’alinea amb la Declaració de Sant Francisco (DORA)2, en la que una sèrie d’institucions acadèmiques de tot el mon pretenen impulsar que l’avaluació de la recerca es base en la qualitat i l’impacte i no només en la notorietat de les revistes científiques on publiquen els investigadors.

Referències

1. https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3

2. https://sfdora.org/read/read-the-declaration-espanol/

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu