HRS4R
Vull donar

Derivació i caracterització de cèl·lules endotelials de pacients amb hipertensió pulmonar tromboembòlica crònica

10 December 2021

Els resultats d’aquesta recerca podrien obrir noves vies d’investigació dirigides a definir biomarcadors i dianes terapèutiques que permetin estudiar nous fàrmacs

La hipertensió pulmonar tromboembòlica crònica (HPTEC) es pot produir a conseqüència de trombus no resolts, després de patir una embòlia pulmonar. En una investigació del grup de recerca Respiratori de l’IDIBGI, publicat per la revista Scientific Reports amb la Dra. Olga Tura com a primera autora, es desenvolupa l'estudi de les cèl·lules endotelials pulmonars a partir del material obtingut de l'endarectomia pulmonar a la qual es sotmeten els pacients amb HPTEC.

La recerca parteix de l'hipòtesi que la una desregulació metabòlica en les cèl·lules endotelials (EC) contribueix a canvis cel·lulars que promouen un estretament vascular en HPTEC, produint així l'embòlia pulmonar.

En l’estudi, s’ha observat que es tracta de cèl·lules amb poca capacitat de migració i formació de vasos sanguinis, presentant una alta taxa de proliferació i una baixa taxa d'apoptosi. També han observat que són cèl·lules amb elevats nivells d'estrès oxidatiu i una sobreexpressió de molècules d’adhesió i presenten alteracions a nivell mitocondrial.

Aquests trets característics definits a l'estudi podrien donar una explicació al desenvolupament de la HPTEC i, a la vegada, obrir noves vies d’investigació encaminades a definir nous biomarcadors i dianes terapèutiques que permetin estudiar fàrmacs que facilitin la recuperació de la disfunció que pateixen les cèl·lules endotelials pulmonars implicades en la HPTEC.

Referència: https://doi.org/10.1038/s41598-021-98320-1

Figura: Sobreexpressió de la proteïna d'adhesió i marcador endotelial (CD31) en cèl·lules endotelials derivades de pacients amb HPTEC. Imatge d'immunofluorescència; marcades en verd, les cèl·lules endotelials positives per CD31 i en blau els nuclis marcats amb DAPI. Magnificació x10.

Històric

Tornar al blog

Coneix l’IDIBGI!

menu