El proper dilluns dia 7/10/2024 a les 9:30h tindrà lloc la lectura de la tesi doctoral titulada: “Impact of serum ferritin and metformin on cognitive function in middle-aged subjects: modulation by the gut microbiome” presentada per la Sra. Marisel Rosell, dirigida pel Prof. José Manuel Fernández-Real Lemos, el Dr. Jordi Mayneris Perxachs, i la Prof. Ina Bergheim.
La lectura de la tesi es farà a la Sala de Graus de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.
La tesi forma part del projecte Europeu SmartAge: "Gut-brain-axis: Targets for improvement of cognition in the elderly", que ha rebut finançament d'Horizon 2020 Framework Programme of the European Union under the Marie SkłodowskaCurie Innovative Training Network grant agreement No 859890.
RESUM
L'epidèmia mundial de l'obesitat constitueix una greu amenaça per a la salut pública arreu del món. L'obesitat està associada amb múltiples complicacions que redueixen la qualitat de vida i l’esperança de vida. Les complicacions associades amb l'obesitat inclouen un major risc de presentar diabetis mellitus tipus 2 (DM2), deteriorament cognitiu o alteracions en la microbiota intestinal. El deteriorament cognitiu s'ha convertit en un problema de salut pública urgent a causa de la creixent prevalença de l'obesitat, la DM2 i l'envelliment de la població arreu del món. Estudis preclínics han demostrat el paper fonamental de la microbiota intestinal en el desenvolupament cerebral, en la modulació de la funció cognitiva i en el funcionament adequat del sistema nerviós central. No obstant això, tot i que es reconeix cada vegada més la influència de la microbiota intestinal en estats metabòlics fisiològics i patològics, l'evidència disponible sobre el seu impacte en el deteriorament cognitiu en persones de mitjana edat continua sent escassa. Per tant, l'objectiu principal d'aquesta tesi va ser dilucidar el paper de la microbiota intestinal en la complexa interacció entre la ferritina sèrica, el tractament amb metformina i la cognició.
Els resultats van mostrar que, en persones de 65 anys o més, nivells més alts de ferritina sèrica estaven associats amb millor cognició. D'altra banda, una comunitat microbiana específica es va associar amb les puntuacions cognitives i els nivells de ferritina sèrica. Diverses espècies bacterianes del filum Proteobacteria (Klebsiella pneumoniae, Klebsiella michiganensis, Escherichia no classificada) van estar associades negativament tant amb la ferritina sèrica com amb la cognició. A nivell funcional, es va identificar un enriquiment de les vies microbianes involucrades en el metabolisme de la fenilalanina, l’arginina i la prolina. Consistentment, la fenilacetilglutamina, un metabòlit derivat del catabolisme microbià de la fenilalanina es va associar negativament amb la ferritina sèrica i la cognició.
En relació amb la metformina, en pacients amb DM2, espècies bacterianes del filum Firmicutes (Romboutsia timonensis, Romboutsia ilealis) van estar associades negativament amb el tractament amb metformina, mentre que diverses espècies bacterianes del filum Proteobacteria (Escherichia coli) i Verrucomicrobia (Akkermansia muciniphila) es van associar positivament. A nivell funcional, les vies microbianes involucrades en el cicle de l'àcid tricarboxílic i el metabolisme del butanoat, l’arginina i la prolina van mostrar un enriquiment després del tractament amb metformina. Les funcions microbianes (astA, astB, astC, astD, astE, putA) involucrades en el metabolisme de l'arginina van estar relacionades amb la producció de glutamat. Consistentment, en l'anàlisi metabolòmic, el tractament amb metformina es va associar fortament amb l'aminoàcid prolina, un metabòlit involucrat en el metabolisme del glutamat.
Aquests resultats suggereixen que els efectes beneficiosos de la metformina i la ferritina sèrica sobre la cognició podrien estar mediats per canvis en la composició i funcionalitat de la microbiota intestinal. No obstant això, calen més estudis per confirmar aquests resultats i avaluar les seves implicacions clíniques.